plante proiect gradina Plante gradini si spatii verzi

ROLUL PLANTELOR

Importanta
Avem tendinta de a uita importanta plantelor si adesea le luam de la sine. S-ar putea sa credeti ca nu exista nimic important in plantele si copacii care sunt in jurul nostru in fiecare zi, dar sunt vitale pentru viata si supravietuirea noastra pe termen lung. Plantele sunt o resursa esentiala – ne bazam pe ele pentru hrana, apa, medicamente, aerul pe care il respiram, habitat, clima noastra si multe altele.
Plantele produc 98% din oxigenul atmosferic prin fotosinteza. Tot ce mancam vine direct sau indirect de la plante. Un sfert din medicamentele eliberate pe baza de reteta provin direct din plante sau sunt derivati din plante. Plantele fosilizate furnizeaza energie sub forma de combustibili fosili precum petrolul si carbunele.

Poluarea
Orice spatiu verde are capacitatea de a reduce poluarea aerului. Padurile plantate in zonele potrivite in apropierea mediilor urbane si industriale ar fi deosebit de eficiente datorita cresterii suprafetei capabile sa absoarba poluantii.
Plantele si copacii sunt extrem de importanti pentru mentinerea unei stari bune a solului. Radacinile lor si microorganismele care traiesc in jurul radacinilor lor tin solul impreuna, reducand probabilitatea eroziunii solului. Cand frunzele cad din copaci si cand plantele mor, acestea se descompun, fertilizand solul si permitand altor plante sa creasca si sa prospere.

Ecosisteme
Adevarul este ca, cartierele noastre sunt de fapt ecosisteme care sunt habitate importante pentru viata salbatica, care este esentiala pentru bunastarea noastra. Florile reprezinta o oportunitate de hranire pentru polenizatori, iar acesti polenizatori fertilizeaza culturile alimentare. Deci, daca aveti o gradina de legume in curtea din spate sau locuiti aproape de o ferma sau o livada, poate fi benefic sa plantati flori polenizatoare bune pe proprietatea dumneavoastra.

Sanatate

Copacii si plantele nu sunt numai bune pentru mediu, ci pot beneficia si de bunastarea noastra generala. Cercetarile au aratat ca accesul la paduri poate avea mai multe beneficii, inclusiv cresterea sanatatii fizice, a bunastarii mentale si a calitatii vietii noastre. Studiile arata, de asemenea, ca exercitiile fizice in aceste spatii verzi pot reduce stresul si anxietatea, pot imbunatati stima de sine si starea de spirit.

Baza ecologica
Protejarea plantelor si copacilor nostri este vitala. Ele sunt baza ecologica de care depinde viata salbatica. Plantele native sprijina in mod semnificativ mai multe animale salbatice decat speciile non-native. Ele sunt adaptate la climatul local, tipul de sol si viata salbatica si fara ele, viata salbatica nativa nu ar fi sustinuta.
Plantele ornamentale contribuie, de asemenea, la un echilibru sanatos intre insecte si pasari. Acest echilibru este important deoarece reduce riscul potential de raspandire a daunatorilor prin gradini.

Planta ca decor
Plantele au intrat si au iesit din voga de cand primii greci si romani au inceput sa-si aduca plantele din exterior. Beneficiile pe care le confera ar trebui sa ne faca sa le consideram mai degraba o necesitate decat un obiect de decor, deoarece sincer, o sanatate buna nu ar trebui sa fie niciodata demodata.

Asadar, data viitoare cand admirati o floare, ganditi-va la motivul pentru care acea floare este atractiva – pentru a atrage insecte care primesc nectar din floare in timp ce polenizeaza. Poate ca gradina ta spectaculoasa va atrage si cumparatorii de case!