pavaje proiect gradinaPavaje gradina si spatii verzi

FOLOSIREA PAVAJULUI CU PIATRA

pavaje_garden_service-2.jpg

La fel ca plantele, materialele pentru pavaj pot adauga culoare, textura si model gradinii tale. Spre deosebire de plantele care cresc, infloresc si adesea raman inactive cand se schimba anotimpurile, suprafetele pavate contribuie in mod egal pe tot parcursul anului.

Cele mai raspandite materiale de pavaj se incadreaza in doua mari categorii: piatra din cariera si material compozit.

Piatra de cariera – Pietrele, cum ar fi granitul si ardezia, sunt sapate si apoi se formeaza prin despicare, taiere sau zdrobire.

Materialele compozite – cum ar fi caramizi si pavele de beton prefabricate, sunt prelucrate si turnate atunci cand sunt moi, apoi arse sau lasate sa se usuce.

Gresia este o alegere excelenta. pavaje_garden_service.jpg

Una dintre cele mai populare pietre pentru gradinarit este gresia. Este suficient de rezistenta pentru orice aplicatie pentru pavaj, este mai usor de taiat si de utilizat decat de granit, ceea ce contribuie la scaderea costurilor. Gresia este disponibila in multe forme si culori si este usor de achizitionat in cantitati mari. Albastru-gri, liliac-gri sunt culori comune de gresie, dar si gri deschis, bronz si portocaliu – maro pot fi gasite, de asemenea. O sa vedeti o variatie a culorii in fiecare lot de gresie, impreuna cu benzi ocazionale sau pete de culoare contrastanta in fiecare piesa.

Pietrisul este o optiune excelenta pentru un buget mic.

Pietrisul este usor de instalat si ofera o textura atractiva ideala pentru peisaje informale, solutii de pavaj pe termen scurt si gradini construite pe bugete limitate. Obiectiile ridicate, de obicei, impotriva pietrisului sunt ca poate deveni batatorit si ca este prea instabil. Buruienile pot deveni o problema in cazul in care pietrisul este lasat liber fara un strat de geotextil. Evita si pietrisul rotunjit, imprastiat, este greu de mers pe el. Pietrisul ascutit, unghiular, nesortat se va interconecta pe masura ce se stabileste pentru a forma o suprafata ferma care nu se va varsa, nu se va misca sau nu se va schimba. De asemenea, ajuta la intinderea sau compactarea pietrisului, care ar trebui sa se faca dupa ce se pune un strat de adancime de 5 pana la 8 cm.

pavaje_garden_service-4.jpg

Ardezia se distinge prin textura si culoarea sa.

Adesea folosita ca o piatra, are o textura moale unica si o paleta de culori subtila, care atrage vizual oamenii ca un magnet. Pastelul sau albastru-gri pana la rosu este deosebit, atat pentru a privi cat si pentru a merge pe el. Aceeasi calitate care face ca ardezia sa se poata forma usor in bucati relativ plate poate limita, de asemenea, durabilitatea acestei pietre ca material de pavare in exterior. Ardezia se afla cel mai bine in locatii relativ protejate sau regiuni cu precipitatii limitate si clima usoara.

Granitul nu poate fi batut pentru rezistenta si durabilitate.

Pentru durabilitate absoluta, nimic nu poate depasi granitul. El face un material de pavaj elegant pentru spatii formale in aer liber si este adesea vandut ca cuburi. Pe langa duritatea si durabilitatea sa, granitul ofera cea mai larga alegere de culoare a tuturor pietrelor de pavaj. De la lumina, de la albastru inchis pana la gri, albastru, maro, galben, verde, portocaliu, roz si rosu – cu sau fara pete si pete vizibile – gama pare aproape infinita. Aceeasi duritate care face granitul atat de durabil face ca aceasta piatra sa fie relativ dificila de scos din cariera si cu multa munca. Deci este, de obicei, printre cele mai pretioase pietre de pavaj. Din cauza pretului relativ ridicat, proiectanti peisagisti folosesc de multe ori seturi colorate de granit ca accente pentru pavaje mai economice, fie ca modele de insertie, fie ca margini decorative.

Calcarul adauga un aspect distinct cailor si teraselor

Calcarul este bine texturat, deci are un finisaj distinctiv, catifelat atunci cand se taie pentru pavaj. Gama de culori este un pic mai limitata decat granitul sau gresia. Gri inchis, gri-albastru, gri deschis, crema si bronz sunt, de obicei, cel mai usor de gasit. Calcarul tinde sa fie mai uniform decat gresia sau granitul, iar granulatia foarte fina face ca aceasta sa fie relativ usor de taiat in tot felul de forme decorative.

Calcarul este mai putin folosit in unele parti ale tarii noastre, astfel incat sa puteti astepta ca pretul sa fie apropiat de cel al gresiei sau granitului, in functie de locul in care locuiti. Un cuvant de precautie cu privire la calcar: chimia sa il face susceptibila sa se deterioreze de ploaia acida, ceea ce poate provoca macerare si poate promova o uzura excesiva in timp.

Marea gama de materiale de pavaj fac cumparaturile si designul distractiv, dar numarul de alegeri poate fi, de asemenea, un pic coplesitor. Fiecare dintre ele are avantajele si dezavantajele sale, iar unele sunt mai potrivite decat altele pentru anumite utilizari si locatii. Prin intelegerea si explorarea optiunilor, veti putea alege corect setarea si bugetul.

pavaje_garden_service-3.jpg