gazon proiect gradinaGazon gradini si spatii verzi

De ce gazonul este atat de important?

gazon_garden_service.jpg

Beneficiile gazonului:

1) Gazonul creste valoarea proprietatii noastre cu 15-20%.

2) Gazonul serveste ca un aparat de aer conditionat natural. Intr-o zi fierbinte, diferenta dintre a sta pe trotuar si a sta pe gazon este foarte mare. Diferenta de temperatura si confort este masurabila.

3) Ofera o functie foarte eficienta si ieftina de control al eroziunii. Terenul intercepteaza picaturile de ploaie inainte de a perturba solul. Gazonul promoveaza mai degraba filtrarea apei decat scurgerea. Fluxurile si infrastructurile noastre de drenaj ar fi absolut coplesite daca nu ar fi capacitatile de retinere a apei din iarba gazonului. Solul nostru fertil ar fi pierdut daca biomasa gazonului nu ar fi atat de eficienta la incetinirea scurgerii apei.

4) Capteaza praful si particulele de fum din aer si actioneaza ca un filtru pentru aerul pe care il respiram. Foarte important in zonele urbane in care praful generat de masini si camioane poate fi prins si spalat in sol.

5) Zonele de iarba cu gazon bine intretinute servesc ca suprafete sportive excelente, deoarece gazonul ajuta la absorbtia impactului fizic si astfel reduce leziunile sportive. Ca suprafata de joc este mai sigur decat iarba artificiala sau solul gol.

gazon_garden_service.jpg

6) Gazonul capteaza poluarea aerului si genereaza o mare parte din oxigenul pe care il respiram. O peluza de 500mp produce suficient oxigen pentru ca o familie de patru persoane sa respire timp de un an. Gazonul actioneaza si ca o bariera care impiedica unele substante chimice sa patrunda in profilul solului.

7) Gazonul si spatiile verzi ofera beneficii pentru sanatatea mintala. Privirea la imagini si la peisaje si plante reale poate ajuta la reducerea stresului. Zonele cu iarba din terenurile de golf, parcurile si casele noastre pot crea sentimente de liniste si ne amintesc ca pamantul este viu.

8) El este un reductor de zgomot. Zonele gazonate pot reduce zgomotul cu 8-10 decibeli. Acest lucru este deosebit de important in locatiile urbane.

9) Iarba nu numai ca incetineste scurgerea apei si a solului, ci si protejeaza calitatea apei de suprafata, deoarece filtreaza si curata apa care se filtreaza in fluxuri, sisteme de drenaj si acvifere.

10) Are un rol de recreere. Iarba este o parte integranta a activitatilor de joaca pentru exercitii si relaxare. Sporturi precum fotbalul necesita iarba de gazon. Placerea familiei de a se juca, a inalta un zmeu, a face un picnic sau a va relaxa pe peluza, poate fi o parte sanatoasa a vietii noastre.